Ergenlikte Psikoterapi

Her birey, çocukluktan ergenliğe geçiş sürecinde zorluk yaşamaktadır. Duyguların hızlı değişimine ayak uydurmaya çalışırken, bedensel değişim ve gelişim de devam etmektedir.

Çocuklukta anne baba tarafından korunan ve kollanan, birçok ihtiyacı karşılanan birey, zaman içinde kendi bakış açısını oluşturmaya başlar ve daha fazla özgürlük alanına ihtiyaç duyar. Birçok doğruyu ve yanlışı sorgularken, anne baba ile hem işbirliği hem de çatışma içinde geçen, hem yakın olmaya hem de ayrışmaya ihtiyaç duyduğu bir sürece girecektir. Bu dönemde yaşanan travmalar ve olumsuz yaşantılar hayat boyu bireyin ayağına takılan taşlar olacaktır.

Hangi Konularda Ergen Terapisinden Faydalanabilirsiniz?

Ergen terapisi, ergenin kendisini daha iyi tanıması, isteklerini ve arzularını şekillendirmesi, anne baba ile daha ılımlı ilişkiler kurabilmesi, öfkesini yönetebilmesi konularında fayda sağlamaktadır. Bu süreçte travmalar, kazalar, kayıp ve ölümler gibi zor yaşantılar ile başa çıkabilmesi için mutlaka bir terapi desteğine ihityaç duyacaktır çünkü anne babaya kendini kanıtlamaya çalışırken bir uzmanın tarafsız bakış açısı ergenlik çağındaki birey için en güvenli alanı yaratır. Ergenlik döneminde, bireyin kendisine zarar verecek arkadaş ilişkilerinden ve madde kullanımdan uzak durması açısından da ergen terapisi destekleyici olacaktır.

Ebeveynler ve çocuk ile beraber başlayan süreç, ergenlik çağındaki bireyin yaşına ve gelişimine göre ergen ile bireysel olarak veya aile ile işbirliği içinde sürdürülebilir. Terapi sürecinin ne kadar süreceği, ailenin başvuru sebebine, ergenin ve ailenin psikoterapi sürecine açıklığı ve birbirleri ile işbirliği yapmaya yatkınlıklarına bağlı olarak belirlenmektedir.